Smarni

A smarni szinte egy nemzeti étel. Na jó, az Osztrák-Magyar Monarchia maradéka, ugyanis Ferenc József kedvenc étele volt, persze sokan utálják, és darált palacsinta és cukrászmurva névvel illetik, de lehet jól is készíteni.Szóval bajor étel. Keletkezéséről rengeteg legenda kering. Az egyik, hogy a szakács elrontotta a palacsintát ezért morzsa lett belőle. A másik, hogy maga Ferenc József készítette először. A harmadik, hogy ezt ette együtt a császári pár az eljegyzésén. A negyedik, hogy Ferenc József egyszer lovagolni volt, ráesteledett, és egy idegen családnál szált meg, akik nem ismerték fel, és ők készítették neki.  Az eredeti recept egyébként liszttel készül, és nincs benne búzadara, de szerintem a legfinomabb császármorzsa grízzel készül, és visszautalnék egy korábbi posztra, és azt mondanám, kit érdekel, hogy mi az eredeti, ha tovább lehet fejleszteni vagy máshogy jobban ízlik?  Nem kalóriaszegény az a recept, amit gyűjtöttem, de van nagyon sok változata, még paleo is, szóval mindenféle “hívő” talál receptet az interneten.

Rengeteg személyes emlékem van a császármorzsáról. Édesanyám például fő összetevőként főtt krumplit használ, és lekvárral szinte csak a menzán ettem, otthon házi befőzésű szörppel fogyasztottuk vagy meggy- és körtebefőttel. Hogy honnan jön a krumplis császármorzsa? Fogalmam sincs, de a nagyi is úgy csinálta, amikor még csinált pepecselős ételeket. Szóval amikor megláttam a császármorzsa reklámot, amire szerintem mindenki emlékszik, mert hogy lehet elfelejteni nagyi kedvencét, aki éppen kedves barátnőjének főzi egy szál gatyában a zacskóból kiöntött egészen palacsinta szerű anyagot a félhomályban, miközben a nő az ágyból a lábával próbál erotikusnak hatni egy tévéképernyőn, úgy, hogy az még az ortt-nek beleférjen,  és eközben maga a nagyi hagy üzenetet az üzirögzin, hogy “ha hazajössz csinálok neked császármorzsát”, a császármorzsát szigorúan elnyújtva, olyan nagyis hangsúllyal ejtve, na attól a pillanattól kezdve akartam olyan császármorzsát enni, ami palacsinta szerű, aztán nagy nehezen találtunk valami hasonló állagot eredményező receptet, de annál még a grízes is jobb, főleg, hogy nem kedvencem a mazsola, és abban van.

Talán egy éve volt, amikor az alábbi receptet találtam, és kineveztem a tökéletes receptnek. Rengeteg hozzávalóval dolgoztam, sokféle olajos maggal, de azért igyekezve megtartani a tészta folyósságát. Napraforgómag, tökmag és szezám biztos került bele, de még darabolt aszalt barack is. A mazsolát nyilván mindig kihagyom, az eredetiben van. Illetve ha a búzadara egy része helyett lisztet használsz, sokkal palacsinta-szerűbb lesz. (Talán fél éve találkoztam egy édes bundás kenyér recepttel, amibe kell liszt, majd megér az is egy misét. Nagyon palacsinta szerű lesz az is.) Na de a recept.

  • 5 dl búzadara
  • 5 dl tej
  • 4 tojás
  • fél kk só
  • 4 ek cukor / méz / egyéb
  • olaj
  • bármilyen ízesítő, amit szeretnél (vanília aroma pl.)
  • 1-2 marék olajos mag, amit kell, zúzva
  • bármilyen aszalt gyümölcs, ha kell darabolva
  1. Egy megfelelő öblös edényben, ami belefér a hűtőbe, keverd össze a darát a tejjel, tojással, sóval, cukorral/mézzel, gyümölccsel, tégy hozzá 3 evőkanál olajat is.
  2. Hagyd állni pár órát a hűtőben, hogy a dara megdagadjon, felvegyen némi nedvességet, puhuljon.
  3. Közvetlenül sütés előtt pirítsd meg picit a magokat, keverd bele.
  4.  Egy jó nagy serpenyőben hevíts kb. fél-1 dl olajat, ebbe öntsd a masszát, és serpenyőlapáttal forgatva, darabolgatva pirítsd-süsd készre.

Fogyasztáshoz savanykás lekvárt (pl áfonya) javaslok, vagy valami savanykás szörppel meglocsolva is finom.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s